Appen som fikser nesten hva som helst for deg ble utformet på kun én uke
Uromakers bistand:
Konseptutvikling og fasilitering av Design Sprint.
Når og hvor:
Q4 2019, Stavanger.
Tradisjonsrik organisasjon tar steget utenfor eksisterende kjernevirksomhet
Bate Boligbyggelag har en stolt tradisjon som boligbygger og -forvalter for sine medlemmer som strekker seg helt tilbake til 1946, og i dag er hver femte bolig i Stavanger-regionen bygget av Bate.
I søken på nye idéer og vekstområder valgte Bate i 2019 å utforske kundebehov og forretningsmuligheter utenfor sin kjernevirksomhet. Blant sine eksisterende kunder fant de en mengde store og små hverdagsbehov som ikke var løst på noen god måte. Kundene uttrykte ønske om hverdagshjelp til alt fra å henge opp sin nye TV, montere skyvedøren på IKEA-skapet, klippe plenen, vaske huset, og installere kodelås i døren, men det fantes ikke et naturlig sted å gå for å få dekket en slik bredde av behov fra ett sted.


Sammen med Uromaker og andre partnere, satt Bate av én uke til å gjennomføre en Design Sprint for å forstå disse kundeproblemene, prototype en tjeneste som kunne løse dem, og få prototypen testet i markedet.


Etter en intensiv uke full av engasjement, kundekontakt, lite søvn og mye kreativitet, var første versjon av tjenesten Fiksa et faktum. Fiksa er en plattform som matcher kunder med fiksere som kan fikse det meste, fra rengjøring til montering av elbil-lader i garasjen. Fiksa er det eneste stedet du trenger å henvende deg, uavhengig av hva du trenger hjelp til i hjemmet.
Bruk av en erfaren og uavhengig fasilitator sikrer effektiv gjennomføring av sprinten
Fra Uromaker stilte Andreas Gorm Tungland som fasilitator og coach gjennom sprinten. Andreas har god erfaring med teknologi og utvikling av nye digitale tjenester fra tiden som softwareutvikler, og har i tillegg fasilitert en lang rekke Design Sprinter i de siste to årene.
Som fasilitator ledet Andreas teamet trygt gjennom prosessen å gå fra en idé til en testet prototype, steg for steg. En Design Sprint består av over 20 ulike oppgaver satt sammen i et tettpakket program som går over en arbeidsuke. Ulike kunder og personer fra selskapet som gjennomfører sprinten er tilstede på ulike tidspunkt i løpet av denne prosessen.

Design Sprinten er perfekt for skaffe nødvendig beslutningsgrunnlag når man skal finne ut om en idé er verdt å investere mer tid og ressurser i. Ved bruk av Design Sprint hopper man bukk over trege byråkratiske prosesser, og man får bekreftet eller avkreftet ens hypoteser om en idé lynraskt.

Umiddelbar suksess
Fiksa ble umiddelbart en suksess og tjenesten hadde hundrevis av nedlastinger allerede første uken etter lansering.
Etter Design Sprinten hadde teamet validert at markedet hadde betalingsvilje for Fiksa. Derfra brukte de kun 10 uker på å komme seg til et ferdig utviklet og lansert produkt. Den dag i dag kan derfor alle de heldige innbyggerne i Stavanger-regionen få hjelp til å rydde i garasjen, få vinduene vasket eller sikringsboksen sjekket – alt på ett sted.
«Andreas var fasilitator da Bate gjennomførte en Google Sprint for å realisere en av våre ideer. Som fasilitator var Andreas veldig kompetent og tydelig i sin rolle hvilket sikret at sprinten ble gjennomført på en strukturert måte slik at vi kom frem til et produkt som hurtig kunne testes i markedet».

- Siri Aarestad Ravndal, Strategi og forretningsutvikling, BATE
Leveransen til Fiksa illustrerer hvordan Uromaker jobber med iterativ produktutvikling, samt fasilitering av innovasjonsprosesser. Dersom du ønsker å høre mer om dette, kontakt Christer Dalsbøe per telefon (+47 400 52 503) eller e-post (christer@uromaker.no) for en uforpliktende prat.